SHANI, Brieven Aan Mijn Kleindochter 1


Binnen het Joodse cultuurgoed is het een goede gewoonte om geschiedenis van generatie op generatie door te geven. Leo Levie, jarenlang secretaris van de Joodse Gemeente Leiden, heeft daar een unieke draai aan gegeven. Dit boek heeft hij geschreven aan zijn eerste kleindochter –Shani Einav- en zo geeft hij dus de geschiedenis door.

Met dit boek sluit Levie echter ook zijn jarenlange inzet en werkzaamheden voor deze Joodse gemeenschap af. Het is dus weliswaar een boek áán Shani Einav, maar beslist vóór een breed publiek. ‘Shani, Brieven Aan Mijn Kleindochter’ bevat een compilatie van inleidingen, toespraken, krantenartikelen en foto’s als terugblik op wetenswaardigheden van Leo Levie, secretaris van de Nederlands Israëlitische Gemeente Leiden over de periode van 1978-2009.

Levie begint zijn indrukwekkende boek met een eerste brief aan Shani, waarbij hij haar uitlegt wat hij –haar opa- zoveel jaren heeft beziggehouden. Met trots (en terecht!) vertelt hij haar over de ruim 31 jaar dat hij een belangrijke taak had binnen een kleine Joodse gemeenschap die, na zijn komst, nieuw leven werd ingeblazen.

Wat daarna volgt is een veelheid aan interviews, fraaie krantenartikelen en foto’s, telkens afgewisseld met een brief aan Shani om e.e.a. voor haar te verduidelijken.

“Lieve Shani, ik neem je nu mee naar een begraafplaats. De Joodse begraafplaats in Katwijk. Die is er al sinds 1758. Het gebouw dat daarbij hoort, is een stuk minder oud en stamt uit de 19e eeuw. Dat gebouw was, net als de synagoge in Leiden, in een hele slechte staat.”

Even later in dezelfde brief:

“Als secretaris van de Joodse Gemeente Leiden mocht jouw opa het gezelschap toespreken.”

In een volgende brief aan Shani vertelt Levie haar over de plaatsing van een glas in lood raam waarbij hij enkele woorden mocht spreken. Op deze wijze neemt Levie zijn kleindochter, en alle lezers van dit prachtige, historische kleinood, mee door de geschiedenis en door de ruim dertig jaar dat hij betrokken was bij deze gemeenschap.

Ik heb dit boek met veel belangstelling, groeiende genegenheid en ontroering gelezen en bekeken. Het heeft mij veel informatie geleverd, maar het ontroerde mij vooral omdat Levie deze bijzondere manier heeft gevonden en aangepakt om de geschiedenis door te geven.

“Lieve Shani, het laatste verhaal dat ik je ga vertellen gaat over een groot feest. Dat werd gevierd op 28-29 november 2008 ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de Joodse begraafplaats in Katwijk…”

Tenslotte richt ik mij zelf graag tot Shani: “Lieve Shani, ik hoop dat jij de traditie voortzet en, voor wat betreft het ‘doorgeven van de geschiedenis’ in de voetsporen treedt van jouw grootvader.”

De auteur

Leo Levie is een geboren (1947) en getogen Rotterdammer. Hij deed zijn schoolopleiding (hbs-a) in de Maasstad en volgde hierna de Hogere Hotelschool in Scheveningen. Daarna was hij werkzaam bij verschillende bedrijven als commercieel medewerker. Hij verhuisde later (1975) naar Leiden en werd rekenplichtige bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde, waar hij in totaal dertien jaar werkte. Ook was hij een aantal jaren werkzaam bij de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Van 1996 tot 2009 werkte hij fulltime als secretaris van de Joodse Gemeente Leiden, waar hij in 1978 als vrijwilliger begon. In die sfeer is hij nog steeds actief als coördinator van het Joods Studiecentrum te Leiden. Verder is hij als bestuurder actief in een aantal Joodse instellingen. In zijn boek SHANI, brieven aan mijn kleindochter (2012) blikt hij terug op de wetenswaardigheden van zijn werk als secretaris van de Joodse Gemeente Leiden gedurende de periode 1978-2009.

Uitvoering

ISBN: 9789081715010

Hardcover, 60 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “SHANI, Brieven Aan Mijn Kleindochter