Skoftig 1


Skoftig vertelt het verhaal van een aantal West-Friese jongvolwassenen en hun zoektocht in het leven. Wie van hen beheerst de kunst om zich los te maken van zijn verleden? En wie raakt verstrikt in het web van de toekomst?

“De kermis was zojuist officieel geopend, wat ervoor zorgde dat complete families over de Dorpsstraat zwierven. Gillende kinderen, lallende stemmen, muziek die uit de boxen schalde.”

Het verhaal speelt zich met name af tijdens het kermisweekend in Wervershoof, een dorp in West-Friesland, en staat bol van de spanning en emoties. Aan de orde komen een ontvoering, een zelfmoord en een gezin dat uiteen valt. De jaarlijkse kermis in Wervershoof is weliswaar het belangrijkste decor in Skoftig, maar ook de nabij gelegen plaatsen Hoorn en Medemblik spelen een belangrijke rol.

Hartog hanteert een vlotte, beeldende schrijfstijl. Die schrijfstijl past bovendien naadloos bij haar personages en de auteur weert daarbij de stevige taal, waarvan haar karakters zich met regelmaat bedienen, niet. Daarentegen is haar oog voor detail, dat met regelmaat de kop op steekt, uiterst fijn. Veelal betekent het ‘in detail treden’ een vertraging in het geheel. In Skoftig is niets minder waar. De vaart blijft erin en de spanning is continu voelbaar aanwezig. Haar personages weet Hartog stuk voor stuk uitstekend weer te geven en ze verweeft een fijn gevoel voor humor in het geheel dat voor enige relativering zorgt.

Laura Schuitemaker heeft de hoofdrol in Skoftig. Laura is, net als de auteur, opgegroeid in Wervershoof; een echte West Friezin dus. Ze is weliswaar op enig moment uit haar geboortedorp vertrokken, maar keert terug voor de jaarlijkse kermis. Ze logeert bij haar ouders en ervaart opnieuw de beklemmende sfeer die ze zich nog zo goed herinnert uit haar jeugd.

“Ze had zich laten gaan. Alweer. Laura Schuitemaker knalde de poort dicht en liep naar de met afgebladderde verf bedekte achterdeur. Deze zijde van het huis paste bij de tuin. Onkruid en gras hadden een zware strijd geleverd en genoten nu van hun overwinning op de vele vierkante meters die het eens zo statige dubbele herenhuis omringden.”

Fredje, Amos, Micha en Daniëlla zijn eveneens belangrijke personages in Skoftig. De levens van deze karakters zijn door een traumatische gebeurtenissen uit het verleden, met elkaar verbonden.

Op gefaseerde wijze geeft Hartog telkens iets meer van de gebeurtenissen prijs, maar ziet tegelijkertijd kans haar lezers diverse keren op het verkeerde been te zetten terwijl ze hen langzaam maar zeker naar een verassend plot leidt.

Psychologische aspecten, stevige elementen, spanning, emoties en gevoel, het maakt allemaal deel uit van Skoftig. Een aanrader.

Over de auteur

Het eerste boek van Marleen Hartog (1984) verscheen in 2013. Het autobiografische verhaal Geboren met een schisis – Zo moeder, zo zoon werd goed ontvangen en aanbevolen door professionals. Inmiddels heeft zij vijf boeken op haar naam staan.

Uitvoering

Uitgeverij Miss Creative

ISBN: 9789082083293

Paperback, 312 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Skoftig