Sønderho


In ‘Sønderho’ is de hoofdrol weggelegd voor Monika Hedegaard, rechercheur bij de politie van Kopenhagen. Wanneer ze een case krijgt toegewezen, koppelt Monika al snel twee lopende zaken aan elkaar: die van een vermoorde vrouw die op haar lijkt en een gecodeerde dreigbrief. Vanwege een onverklaarbare DNA-match tussen haar eigen DNA en dat van het slachtoffer wordt Monika van de zaak gehaald. Samen met haar zus Isabel start ze echter haar eigen onderzoek.

“Monika kijkt naar de opkomende zon die tussen de gebouwen door schijnt. De stralen strelen haar gezicht, ze sluit haar ogen en denkt na over de brief en de foto. Jens. Een machteloos schuldgevoel neemt bezit van haar, de brief trilt in haar hand.”

Naast de verhaallijn over Monika en haar onderzoek met betrekking tot de geheimzinnige DNA-match, is er de verhaallijn over onderzoeksjournalist Owen Cuperus die, tijdens een dossierstudie, stuit op het geheime persoonsverwisselingprogramma GenMedical uit de Tweede Wereldoorlog. Als hij een link naar Monika’s zus vindt, contacteert hij haar. Dan blijkt dat ze meer raakvlakken hebben dan het onderzoek alleen. Ze bundelen hun krachten om een gevaarlijke tegenstander het hoofd te bieden. Tijdens een confrontatie in een oud laboratorium in Sønderho, een dorpje op het Deense waddeneiland Fanø, komt het verleden opnieuw tot leven en vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

“De cursor knippert al enige tijd op de zoekbalk van het databasesysteem. Monika tikt een nieuwe zoekopdracht in: cijfers, gespoten, moord, vrouw. Het systeem geeft één resultaat uit 2007. De zaak heeft geen overeenkomst met die van Maja.”

Dat ‘Sønderho’ het thrillerdebuut is van auteur Fedor de Groot is nauwelijks voor te stellen want hij levert met dit boek werkelijk iets bijzonders af. ‘Sønderho’ is een originele, eigentijdse en uitstekend opgebouwde thriller die zich moeilijk laat wegleggen. De personages zijn goed gekarakteriseerd en de schrijfstijl van deze nieuweling op het ‘thrillerpad’ is bovengemiddeld goed. Het grootste talent van De Groot is echter wel de spanningsopbouw. Die is werkelijk van hoog niveau.

“Stop! Hij gooit iets in het glas. Zie je het? Verdomme. Je hebt gelijk. Ik maak even een frame van zijn gezicht. Wanneer het gezicht van de man door het felle licht wordt beschenen zet Evy het beeld vast. Ik laat mijn gezichtsherkenningssoftware naar hem zoeken via de camera’s.”

Bovendien wisselt De Groot schijnbaar moeiteloos tussen heden en verleden zonder zich daarin te verliezen en ook voor de lezer zijn deze wisselingen nergens verwarrend. De verhaallijnen en gebeurtenissen komen uiteindelijk knap bijeen. Ook qua omgevingsbeelden scoort De Groot en dat zijn er nogal wat aangezien het verhaal zich in diverse landen afspeelt. Hij weet dat echter goed te treffen zonder teveel uit te wijden. Het vleugje romantiek dat De Groot het verhaal heeft ingebracht, maakt ‘Sønderho’ áf.

Kortom, ‘Sønderho’ is zonder meer een aanrader.

Over de auteur

Fedor de Groot is 53 jaar en woont in Den Hoorn. In 2017 begon hij met het schrijven van korte verhalen en gedichten.‘Sønderho’ is zijn thrillerdebuut. De Groot is getrouwd en woont in een dorp nabij Delft.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn

ISBN: 9789493233607, 9789493233614

Paperback, 395 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.