Spiegel


Abraham Wolff is voormalig politieman én het hoofdpersonage in ‘Spiegel’, het nieuwste boek van auteur Guido Eekhaut. Abraham probeert aan de kost te komen als privédetective in New Orleans en krijgt soms de meest vreemde opdrachten, waardoor hij zich begeeft in de duistere krochten van New Orleans, waar de Strigoi meester zijn van de nacht.

Via openbaar aanklager, Silvie Pauline, aanvaardt Abraham een zaak waarin hij de verdenking van ontrouw van ene Sandrine White moet onderzoeken. Lopende het onderzoek verdwijnt Sandrine en komen er mensen om het leven die een connectie met haar hadden. De politie neemt de zaak van hem over, maar door nieuwsgierigheid gedreven zet Abraham zijn onderzoek voort en schakelt enkele duistere connecties in.

“Die avond leest Wolff verder in het dossier van mevrouw White. Niet alles wat er in dat dossier staat gelooft hij. Politiedossiers, en die van openbare aanklagers, zijn erom berucht samengesteld te zijn door lieden met meer vooroordelen dan gezond verstand. En wat ze niet kunnen bewijzen, durven ze wel eens te verzinnen.”

Naast het onderzoek leert de lezer Abraham geleidelijk ook beter kennen. Zo heeft hij een adoptiedochter (Isabelle), bezoekt hij met regelmaat café De Violette Panter en maakt gebruik van de diensten van chauffeuse Alice, eveneens een boeiend personage, zij het meer vanaf de zijlijn.

“De BMW maakt nauwelijks geluid terwijl hij discreet door de lanen van New Orleans rijdt, van de ene mooie en elegante straat naar de andere. Omdat Alice weet dat haar passagier houdt van lelijke stegen, neemt ze deze straten. Alleen op zoek naar vertier, drank en illuster gezelschap, komt hij daar, in de onderbuik van New Orleans. En zonder Alice dan nog, die onder andere omstandigheden als zijn lijfwacht fungeert.”

De auteur weet spanning, melancholie en zelfs haast een vleugje fantasy te combineren tot een zeer geslaagd geheel. Daarnaast weet Eekhaut zijn personages kundig te karakteriseren, waarbij Abraham Wolff vanzelfsprekend het meest in het oog springt. Ook de onderlinge verhoudingen steken zeer interessant in elkaar, maar hoe gecompliceerd het ook wordt, Eekhaut weet de regie te behouden en ook zijn lezers niet in verwarring achter te laten. Dat is overigens te danken aan het feit dat de auteur de kunst verstaat een goede verhaalconstructie op poten te zetten én verhoudingen en gebeurtenissen zorgvuldig te beschrijven. Voor sommigen wellicht iets té uitgebreid, maar gezien de complexiteit van het geheel, wel degelijk noodzakelijk. Iets meer dialoog had het verhaal wellicht nog sprankelender gemaakt, maar dat is dan ook direct mijn enige ‘verbeterpunt’. ‘Spiegel’ is een volstrekt uniek verhaal dat verder gaat dan de genrebetiteling ‘thriller’ doet vermoeden.

Over de auteur

Guido Eekhaut (Leuven, 1954) is journalist, interviewer en bovenal auteur van misdaadromans, en speculatieve fictie en literaire fantasie voor volwassenen en oudere jeugd. Eekhaut publiceerde bijna zestig boeken. In 2009 won hij de Hercule Poirotprijs voor zijn thriller ‘Absint’. Zijn misdaadboek ‘Kingston Noir’ (2014) werd genomineerd voor de Gouden Strop en voor zijn volledige oeuvre behaalde hij de shortlist voor de Gouden Vleermuis. In de Vlaamse krant Het Nieuwsblad werd hij de “De koning van de onconventionele plot genoemd.” Spiegel (2022) is het eerste boek in een nieuwe reeks.

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN: 9789464510003 , 9789464510010

Paperback, 340 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.