Spiegeleffect


De hoofdrol in Spiegeleffect is weggelegd voor Kim. Kim verbreekt op rigoureuze wijze haar -inmiddels- verstikkende relatie met Marius door, zonder iets te zeggen, naar Thailand te vertrekken. De relatie met de overheersende Marius kende zijn aanvang toen Kim nog heel jong was hetgeen als resultaat heeft dat zij feitelijk niet goed weet wie ze nou eigenlijk is en wat ze wil. Dat wil ze gaan onderzoeken …

In Thailand is, ten tijde van haar bezoek, een seriemoordenaar actief die het op toeristen voorzien lijkt te hebben. Kim maakt zich daar echter weinig zorgen over. Ze komt in contact met mensen van verschillend pluimage en overschrijdt haar eigen grenzen; op zoek naar zichzelf.

“De woorden gaan grotendeels aan me voorbij. Het gaat weer over de dood en op dit moment voel ik me dood van binnen. Ik heb het energieniveau van een drie dagen oud theezakje.”

Het eerste deel van Spiegeleffect verhaalt over Kims’ belevenissen in Thailand. Haar reis kent een schokkend einde, waardoor Kim vrij halsoverkop weer terug naar Nederland gaat. Eenmaal terug neemt ze haar eigen naam –Lona- weer aan en ondanks dat ze terugkeert naar haar oude leven en oude naam, is ze wel degelijk veranderd door haar trip en alles wat er is gebeurd. Dat heeft voornamelijk te maken met de gebeurtenissen aan het einde van haar reis, dat zij als een diep geheim met zich meedraagt. Om te overleven leidt ze een teruggetrokken bestaan, maar wanneer ze het belangrijkste in haar leven dreigt te verliezen, wordt ze gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar donkere kanten.

“Gezichten die onbekend voor me zijn, maar ik weet dat ze mensen zoals Kate vertegenwoordigen: de familieleden en vrienden van Priscilla, Keo en Raoul. Nabestaanden wier leven plotseling overhoop werd gehaald. Dat staat nog los van de gemiste kansen van het slachtoffer zelf: de dood is het einde van elke mogelijkheid.”

Spiegeleffect is het zesde boek van Marleen Hartog en het is mooi te kunnen constateren dat zij met dit boek boven zichzelf uitstijgt. Waren haar eerdere boeken telkens al een aangename verrassing, deze nieuwe telg is qua schrijfstijl en constructie nog beter. Die schrijfstijl is overigens vrij uniek. Hartog vertelt haar verhaal –voornamelijk vanuit het perspectief van hoofdpersonage Kim/Lona- alsof zij het de lezer aan het vertellen is. Zo nu en dan richt de hoofdpersoon zelfs rechtstreeks het woord tot de lezer. Verfrissend!

Haar karakteriseringen weet Hartog gedoseerd te brengen zodat de lezer de belangrijkste personages steeds een beetje beter leert kennen. Bovendien voorziet Hartog haar verhaal van het nodige cynisme en zelfspot jegens haar hoofdpersoon, hetgeen de wat zwaardere, psychologische onderdelen, verluchtigen.

Het zal niet verrassen dat de gebeurtenissen in Thailand, die Kims’ vertrek inluiden, haar in Nederland achtervolgen. Ziet Kim kans om uit de problemen te blijven of trekken de gebeurtenissen haar de afgrond in? Breekt zij definitief met Marius en welke rol speelt haar jeugdliefde Simon in het geheel? Je leest het in Spiegeleffect.

De auteur

Marleen Hartog (1984) debuteerde in 2013 met het autobiografische verhaal Geboren met een schisis. Hartog vindt haar rust in de natuur. Als zij op blote voeten door het bos scharrelt, is zij op haar best. Enerzijds komt zij daar tot rust. Anderzijds brengt het haar thrillerhart in vervoering. Haar hart ligt bij schrijven. Jarenlang heeft zij veel geschreven; fictie en non-fictie boeken. In het thrillergenre heeft zij haar ware passie gevonden.

Uitvoering

Uitgever Miss Creative

ISBN: 9789082083286

Paperback, 306 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.