Stem van de stilte


Stem van de stilte is een familieroman en vertelt het verhaal van Gerard Cornelis Hamoen, een wijs mens voor wie niets vanzelfsprekend is. Opgegroeid in een arm boerengezin, klimt hij op van boerenarbeider, metselaar, melkhandelaar tot jeugdwerker en pastor. Twee wereldoorlogen, de maatschappelijke veranderingen in de twintigste eeuw en een traumatische gebeurtenis hebben grote impact op zijn leven.

Terwijl de kanker zijn lichaam langzaam overneemt en hij weet dat hij gaat sterven, deelt hij zijn herinneringen met zijn dochter. Die dochter is Elizabeth Riphagen, de auteur van dit bijzondere werk. Riphagen vertrouwt het verhaal van haar vader op integere, respect- en liefdevolle wijze aan het papier toe en dat voel je als lezer. Het komt binnen en verwarmt en emotioneert.

“Ik ben als een boom met kruisje in het park of het bos. De boom zal gerooid moeten worden. Mijn leven draagt een kruisje. Maar is dat niet met ieders leven?”

Stem van de stilte bevat het aangrijpende, persoonlijke verhaal van Cor Hamoen, tegen de achtergrond van oorlog en depressie. Veel aangrijpende gebeurtenissen passeren de revue en Riphagen weet prachtig te spelen met de wisseling tussen heden en verleden. Aangrijpend is overigens ook de stilte die letterlijk neerdaalt in het leven van vader Cor. Een stilte die wordt veroorzaakt door een plotseling optredende doofheid.

Dat Riphagen prachtig kan schrijven, heeft ze met haar vorige boeken al onomstotelijk bewezen, maar Stem van de stilte biedt nog iets extra’s, iets intiems. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat dit verhaal zó dichtbij haar staat, maar het dient toch werkelijk vermeld te worden.

Stem van de stilte is een zeer persoonlijk document over het leven van een prachtig mens, die ondanks de vele klappen die het leven hem uitdeelt, heilig blijft geloven, maar is tevens een fraai tijdsbeeld over een boerengezin. Tenslotte is het een boek over afscheid nemen bij leven en houdt het feitelijk de boodschap in: wacht niet tot het te laat is.

“Ik druk de rug van mijn vaders hand tegen mijn wang. Een innerlijke gloed doet zijn ogen oplichten en betovert zijn liefdevolle gezicht. Het lijkt alsof er een tastbare vorm van liefde op zijn gezicht ligt. Ik heb de neiging om hem te strelen.”

Het charisma, de wijsheid en spiritualiteit van haar vader weet Riphagen op formidabele wijze in woorden te vatten. Feitelijk deelt ze een beetje haar vader met ons. Dank daarvoor Elizabeth Riphagen…

De auteur

Elisabeth Riphagen is theologe, verhalenverteller, ontwikkelingswerker en auteur van verschillende boeken. Ze schreef onder andere: Achter de eeuwige glimlach (2014), Zoekend onder een vreemde hemel (2015) en Vliegen zonder vleugels (2018).

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious LLP

ISBN: 9789493210332 , 9789493210394

Paperback, 277 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.