Stukken beter


Het hoofdpersonage in Stukken beter! Is de 32-jarige Annelie. De relatie met haar ouders is niet al te innig omdat Annelie niet voldoet aan het ideaalbeeld van haar moeder. Annelie is niet ambitieus, stopt na twee jaar met haar studie omdat het niet is wat ze wil en gaat werken als postbode. Een doorn in het oog van haar moeder.

Wanneer ze een relatie krijgt met Milo, dringt hij aan op een verzoening met haar ouders. Milo valt bij haar moeder in de smaak en, tegen haar eigen gevoel in, laat Annelie haar moeder weer dichterbij komen en betrekt haar zelfs bij het plannen van haar bruiloft.

Een week voor de grote dag krijgt Annelie ineens allerlei berichten van een anonieme afzender met daarin de boodschap dat zij niet Milo’s enige liefde is.

Ze negeert de berichten totdat ze vlak voor de bruiloft geconfronteerd wordt met de waarheid. Verbijsterd en teleurgesteld laat ze alles achter zich en vlucht uit Nederland. Ze komt op Madeira terecht en bouwt daar een nieuw leven op en besluit haar hart niet meer open te stellen. Dat lukt uitstekend totdat ze Miguel ontmoet.

“Hij had al zijn emoties uit de kast getrokken om door te dringen bij Annelie in een poging hun bruiloft toch door te laten gaan, maar Annelie hield voet bij stuk.”

Stukken beter! is een fijne feelgood roman waarin de lezer Annelie al snel in zijn hart zal sluiten, simpelweg omdat het een sympathiek personage is. Van Dongen zet haar dan ook goed neer, maar dat geldt eveneens voor diverse subpersonages waarvan je in de loop van het verhaal een goed beeld krijgt. Van Dongen hanteert een uiterst plezierige en toegankelijke schrijfstijl, die goed past bij de belevenissen van Annelie. Dat geldt overigens ook voor de dialogen die zeer natuurlijk zijn. Van Dongen heeft bovendien een paar goed ingepaste plotwendingen in haar verhaal verweven.

“Eenmaal thuis stapte ze onder de douche en huilde daar hartverscheurend. Daarna sprak ze zichzelf toe. Ze mocht zich niet meer het hoofd op hol laten brengen door een man met mooie praatjes. Wat een sukkel was ze dat ze er telkens intrapte.”

Als enige verbeterpunt zou ik de auteur willen adviseren het boek, bij een tweede druk, een finale redactieslag te laten ondergaan om de onvolkomenheden die er nu nog in zitten, eruit te halen. Ondanks dat is Stukken beter! echter een fijn boek dat zeker garant staat voor een aantal uren wegdromen in Madeira.

De auteur

Angelique van Dongen (1970) werkte in de gezondheidszorg. Eerste fulltime en later, toen zij moeder werd van –inmiddels- drie zonen, parttime. Momenteel werkt zij als psychiatrisch verpleegkundige op de leerafdeling waar zij leerlingen begeleid. Naast haar gezin en baan maakt Van Dongen zo veel mogelijk tijd vrij om te schrijven; haar grote passie.

Uitvoering

Uitgeverij Ellessy

ISBN: 9789086604166

Paperback, 208 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.