Tabletworld


Ruben Marra is de hoofdpersoon in Tabletworld. Ruben is een jongen van twaalf jaar en hij is volkomen verslingerd aan het computerspel Tabletworld. Hij is niet de enige, zowat iedereen speelt het, zelfs sommige leraren, maar Ruben is er toevallig ook nog eens heel goed in.

Ruben raakt allengs meer in de ban van het spel en langzaam maar zeker wordt Ruben de game ingezogen, totdat het spel een wel heel bizarre wending kent. Via Tabletworld komt Ruben in contact met Ruud.

“Hij staarde met grote ogen naar Ruben en vervolgens naar Ruud. Ja, niet vreemd. Jullie lijken gewoon op elkaar, stamelde hij. Ze keken elkaar aan en lachten vervolgens naar Joep.”

Met Tabletworld bewijst Alink definitief een veelzijdig kinderboekenauteur te zijn. Haar vorige boeken waren primair bestemd voor een iets jongere doelgroep, maar ook de doelgroep van Tabletworld (10 – 12 jaar) weet zij moeiteloos aan te spreken. Haar grootste talent, naast haar verhalend vermogen, is het feit dat zij zich uitstekend weet te verplaatsen in de belevingswereld van haar doelgroep. Dit keer kruipt zij in de huid van een twaalfjarige gamer en dat doet zij met verve.

“Hijgend kwam Ruben thuis. Hij had zich behoorlijk in het zweet getrapt. Hij reed zijn fiets in de garage en mompelde voor zich uit: Nu nog mijn iPad vinden. Hij duwde de deur van de garage naar de hal open, gooide zijn tas onder de kapstok en liep naar de keuken om een glas water te pakken.”

Alink weet steevast een actueel thema in haar verhalen te verweven. Dat doet zij echter op een manier die het niet doet overkomen als belerend, maar het verhaal juist een aansprekend element meegeeft waar de doelgroep zich in herkent. Niet alleen het hoofdthema is actueel, maar heel subtiel weet Alink er nog enkele maatschappelijke issues aan toe te voegen. Zo is hoofdpersoon Ruben alleen met zijn moeder. Zijn vader heeft hij nooit ontmoet omdat, zoals zijn moeder beweert, zij simpelweg zwanger wilde worden en geen behoefte had aan een partner.

Het spel dat Ruben speelt en hetgeen hij daarbij beleeft, wordt zó levensecht beschreven door Alink dat het lijkt alsof je zelf aan het gamen bent. Als het dat effect al heeft op een volwassene zal een puber er zeker in worden meegesleept.

Over de auteur

Alexandra Alink (1970) schrijft al jarenlang. Ze weet zich goed te verplaatsen in het leven van kinderen. Ze beschrijft hun wereld met humor en weet de nodige spannende situaties goed te vertalen en onder woorden te brengen. Haar eerdere boeken waren overigens voor een wat jongere doelgroep dan Tableworld.

Uitvoering

Uitgeverij Book2B

ISBN: 9789082683431

Hardcover, 160 pagina’s

Leeftijdscategorie 10 – 12 jaar

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.