Tere min 1


Tere min is het relaas van een bijzondere liefde. Een liefde die ontstaat op een begraafplaats. Een wonderschone plek die ‘s morgens, tegen de verwachting in, vol geluiden is voor hen die het willen horen. Het concert van de vele vogels die daar samenkomen. De vogels zijn de reden voor haar komst naar deze plek.

Zij is al vanaf haar geboorte kaal en hij gaat door het leven met slechts één been. Een tere liefde kent hier haar begin. Hij bouwt voor haar een mysterieus kastje met twee antennes en speelt vanuit het niets ‘de vuurvogel’ voor haar. Zijn en ontbreken, beroeren en ontroeren, herinnering en missen zijn de thema’s van dit kleine verhaal over twee kwetsbare mensen.

“De betovering die was uitgegaan van ons lange zwijgen, had plaatsgemaakt voor een nieuwe. Dat verzachtte enigszins de pijn van het verlies. Ik liet mij meevoeren door zijn stem, die ik vanaf het moment dat ik hem had gehoord, niet meer had willen missen.”

De theremin, het mysterieuze kastje met twee antennes, dat hij voor haar bouwt, is een van de oudste elektronische muziekinstrumenten, uitgevonden door Léon Theremin in 1920. De schoonheid van het instrument zit in het feit dat je het instrument niet aanraakt tijdens het spelen. Door met je handen boven het kastje te bewegen onttrek je muziek uit het niets. Ofwel, je maakt muziek met iets wat er niet lijkt te zijn. Daarmee is de tere link gelegd met zijn ontbrekende been en haar ontbrekende haren met de theremin als symbool voor de liefde, voor menselijk contact.

“Aan de overkant begon ik te rennen, harder en harder. Bij de ingang was ik compleet buiten adem. De koude lucht deed pijn in mijn borst. Ik ademde een paar keer diep in en zette het toen weer op een lopen, over het grind, negeerde het geknars onder mijn voeten. Naast de treurwilg lag hij op de grond, half opgericht.”

Net als de verhaallijnen in dit wonderschone boekje lopen de levens van deze twee personages synchroon aan elkaar; ze vullen elkaar aan en zijn complementair. Geerlings vertelt dit breekbare verhaal in een schrijfstijl die met recht poëtisch genoemd mag worden en die op zichzelf staand al  een geschenk is. Maar ook het verhaal dat zij met haar prachtige woordenschat ‘schildert’, laat je als lezer ademloos achter. De symbolieken, de breekbaarheid de kwetsbaarheid. Kortom, Tere min is bescheiden qua omvang, maar groots qua inhoud.

De auteur

Dietske Geerlings is docente Nederlands in Zutphen. Zij schrijft romans, dichtbundels en novelles.

Uitvoering

ISBN: 9789082955385

Paperback, 140 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Tere min

  • Anlu

    Beste Hanneke,
    Bedankt voor je mooie beschrijving van het boek Tere min van Dietske Geerlings. Wij (leesgroep in Leiden) waren ook zeer onder de indruk van het boek. We discussieerden over thema’s als afstand en nabijheid, de kwetsbaarheid van een lichaam, verliefdheid en liefde en het risico afgewezen te worden. Daarnaast spraken we uitvoerig over de poëtische en magische klinkende taal, de twee verhaallijnen die naadloos in elkaar overvloeien en de rol van het muziekinstrument in het verhaal.
    Groeten,
    Anlu