Thuisland


Thuisland brengt direct aan het begin nieuw leven: In de nacht van 5 februari 1938 bevalt Dieuwke van haar eerstgeborene. Het is een zoon. Voor de kersverse moeder vertegenwoordigt hij het grote geluk en staat hij symbool voor de definitieve verbintenis met haar echtgenoot. De ‘alledaagse’ gebeurtenissen in dit boek vinden plaats tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog.

Thuisland is het persoonlijke verhaal van een tweetal doorsnee gezinnen die zich staande trachten te houden in een wereld vol geweld en angsten. Juist het grote contrast tussen het alledaagse leven van deze gezinnen tegen het licht van de gruwelijkheden van de oorlog, maken dat dit boek zo raakt. Knijff-Pot weet dat contrast prachtig uit te lichten. Een uitgekiende constructie waarbij de persoonlijke belevenissen van een Nederlands en een Duits gezin fraai worden afgewisseld met historische feiten.

“Als er ooit een moment was waarop ze haar bezit veilig moest stellen, dan was het nu. Ze wist precies waar de houten vloer in de gang kraakte en liep bijna tastend langs de muur verder.”

Thuisland draait vooral om sterke vrouwen die zich op bewonderenswaardige wijze staande weten te worden in een wereld die gek geworden lijkt. Dieuwke, haar dochter Fenna, Margaret en haar moeder Else. Vrouwen die verder keken dan de kennelijke uitzichtloosheid. Vrouwen die iedere kans aangrepen en vooral verder gingen. Voor zichzelf en hun dierbaren.

“’s Avonds, toen de verontwaardiging en het verdriet als een uitgewoede storm waren gaan liggen, beloofde ze met hem mee te gaan naar zijn ouderlijk huis, na terugkomst van de huwelijksreis.”

Knijff-Pot hanteert een fraaie schrijfstijl en haar taalbeleving is eveneens van bovengemiddeld niveau. De auteur weet de emoties van de diverse personages uitstekend te verwoorden. Personages overigens die goed worden gekarakteriseerd. Knijff-Pot heeft zich duidelijk intensief verdiept in het leven tijdens de oorlog. Het hele beeld alsmede de historische feiten die zij in haar verhaal verweeft, kloppen en sluiten bij elkaar aan. De beelden die Knijff-Pot oproept zijn levensecht en geloofwaardig.

Kortom, Rita Knijff-Pot levert met Thuisland opnieuw een fraaie roman af en bewijst met dit nieuwe boek dat zij een zeer veelzijdig auteur is.

De auteur

Rita Knijff-Pot woont en werkt in het Gooi. Ze is geboren in Utrecht en groeide op in Limburg. Knijff-Pot studeerde HBO Klinische Chemie en Microbiologie in Eindhoven en werkte aan de Universiteit van Utrecht, Faculteit Wis- en Natuurkunde. Naast haar werk volgde ze een studie aan de Kunstacademie Rotterdam. Ze tekende, schilderde én schreef over kunst. Na een cursus korte verhalen schrijven aan de Schrijversvakschool in Amsterdam schreef Knijff-Pot een tweetal bundels en heeft ze inmiddels drie eerdere romans op haar naam staan, te weten Spaans meisje op Ameland, Retour Ameland en Een Jaar Later.

Uitvoering

Uitgeverij Aspekt

ISBN: 9789463388931

Paperback, 468 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.