Thuisreis 1


Eileen is weduwe en moeder van twee volwassen dochters. Wanneer ze haar plan lanceert om, in haar eentje, met een camper via Engeland naar Ierland te reizen, staan zowel haar dochters als haar zus en vriendin op hun achterste benen. Geen van hen staat achter haar plan. De keuze voor Ierland komt voort uit het feit dat Eileens’ grootmoeder in dat land is geboren. De grootmoeder waar Eileen naar vernoemd is. Vlak voor de oorlog kwam zij naar Nederland waar ze met Eileens’ opa trouwde. Over haar roots wilde oma nooit vertellen. Voor Eileen voelt het als een missie die ze moet voltooien. Ze wil weten wat er destijds gebeurd is, waarom haar oma daar nooit meer over sprak en wie de man is, die met regelmaat in haar dromen verschijnt.

Met Thuisreis heeft Marceline de Waard een goed en veelbelovend romandebuut afgeleverd. Natuurlijk heeft De Waard al de nodige schrijfkilometers achter de rug, maar die heeft ze afgelegd middels korte verhalen.

“Bij het openen van de gordijnen, de volgende ochtend, lacht de zon haar toe vanuit een blauwe hemel. Het is vloed en in de haven deinen de vissersboten aan hun gekleurde boeien. De frisse zeelucht, ze kan hem ruiken.”

Thuisreis verhaalt over de zoektocht van Eileen naar het Ierse mysterie van haar grootmoeder. Haar reis betekent echter ook een zekere zoektocht naar zichzelf. Een mooie insteek voor een onderhoudend verhaal. De Waard lardeert de fijne verhaalconstructie met natuurlijke dialogen. De karakteriseringen van haar personages zijn van bovengemiddeld niveau. Fijn dat de auteur gekozen heeft voor ‘gewone’ personages. Het zijn stuk voor stuk mensen zoals jij en ik. Ze zijn kwetsbaar, niet mooier gemaakt dan ze zijn en kennen emoties waar menig lezer zich mee zal kunnen vereenzelvigen. De Waard weet vooral de emoties en sfeer prachtig weer te geven. Van uitbundige vreugde naar melancholie, eenzaamheid en verdriet. Het komt allemaal voorbij en je vaart als lezer op die wisselende stemmingen en gevoelens mee.

“De herinnering aan die avond maakt haar weemoedig. Hoe anders dan ingeklemd te liggen tussen haar dochters. Het doet haar denken aan de tijd na het overlijden van Wim, toen ze als twee zwerfkatjes elke nacht in bed tegen haar aankropen. Die zwarte periode na zijn dood, de herinnering laat zich niet wegdrukken.”

Bovendien leent de omgeving zich goed voor een mooie colour locale en die gelegenheid neemt de auteur dan ook te baat. Haar vlotte, doch indringende schrijfstijl is herkenbaar voor wie haar korte verhalen kent, maar komt eigenlijk nog beter uit de verf nu ze ‘de ruimte heeft’. Thuisreis is een roman vol spanning, warmte, mysterie en diepgang.

De Waard weet te boeien en zet met Thuisreis een verhaal neer dat nog geruime tijd zal beklijven en doet verlangen naar een volgende roman van deze auteur.

Over de auteur

Sinds 2017 maakt Marceline de Waard (1964) haar kinderdroom om schrijver te zijn, waar. Iedere zondag verschijnt een kort verhaal van haar op haar website:

marcelinedewaard.nl.

Juni 2019 verscheen haar bundel Schandalig en andere zondagverhalen.

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious

ISBN: 9789492551863

Paperback, 234 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Thuisreis