Tusk


Tusk is een kamp in de Afrikaanse savanne. Het kamp was lange tijd een populaire overnachtingsplek voor safaritoeristen tot de flamboyante Nederlandse miljardair, Bob de Kort, het kamp kocht en het ombouwde tot een omvangrijke televisiestudio met verborgen camera’s.

Zijn creatie is de setting voor het razend populaire tv-programma Tusk. Elke week ontvangt Bob, drie dagen lang, een tweetal bekende Nederlanders die met elkaar in de clinch liggen. Tijdens die drie dagen probeert Bob de gesprekken in ‘goede’ banen te leiden. De gasten zijn, naast de televisie-uitzending op primetime, voortdurend via een livestream te volgen.

“Het valt Gerard op dat Sil een beetje meewarig in zijn richting kijkt. Wellicht is ook zij niet echt ingenomen van de werkwijze van Bob, hoe hij het allemaal opblaast. Ze voelt zich zichtbaar ongemakkelijk.”

Bob heeft actrice Silvia Soul en zakenman Gerard Daems uitgenodigd om voor drie dagen naar Afrika te komen om mee te doen aan zijn programma. Tegen Bobs’ verwachting in is het de actrice die bedenkingen heeft en Gerard die vrij snel toezegt. Voor Gerard is de uitzending weliswaar een uitdaging, maar toch neemt hij de uitnodiging aan. Gerard en Bob kennen elkaar nog van vroeger. Zijn motivatie om mee te doen is te trachten de imagoschade te keren die hij onlangs leed door een onhandige uitspraak over Silvia.

Natuurlijk verloopt alles totaal anders dan de deelnemers konden bevroeden…

“Liefde vanuit vrede is zo ontzettend mooi. Wat ik gisteren allemaal vertelde, komt neer op leren ontwapend te zijn. Overgave. Net zoals je niet zomaar religies verzint en verkondigt, net zoals je niet zomaar veronderstellingen cement-hard maakt, zo leg je je dan ook op het vlak van een relatie met iemand die je nauw aan het hart ligt neer bij alles wat je geen zekerheid biedt.”

De originele insteek, spanning, maatschappelijke verhoudingen, emoties en een vleugje spiritualiteit maken Tusk tot een fijne leeservaring. Van der Cruyssen hanteert een  toegankelijke schrijfstijl en zijn taalgebruik is zeer verzorgd. Bovendien weet de auteur zijn personages prima te karakteriseren.

De cover is wellicht, commercieel gezien, niet helemaal goed gekozen. Let wel, hij is fraai, maar de lezer die het verhaal zal waarderen, zal wellicht niet zo snel een boek met dergelijke cover oppakken. Ligt hier een gemiste kans? Tusk is namelijk zeker een aangename verrassing!

Over de auteur

Koen Van der Cruyssen (52 jaar) is zelfstandig interieur-beplanter. Zijn schrijftalent ontdekte hij op wat latere leeftijd. Zijn eerste roman bracht hij uit op 48-jarige leeftijd. Zijn boeken zijn maatschappelijk, filosofisch en spiritueel getint. Binnen deze thema’s speelt zich een spannend verhaal af.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652179

Paperback, 135 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.