Uitgespeeld


De hoofdrol in ‘Uitgespeeld’ is weggelegd voor journaliste Laura Dijkman. Wanneer haar vader plotseling overlijdt, is het aan Laura om de kleding uit te zoeken die hij in zijn kist zal dragen aangezien haar ouders gescheiden zijn. Bij het uitzoeken van zijn kleding stuit Laura op documenten die erop wijzen dat haar vader een tweede huis had. Laura tracht helderheid in de zaak te krijgen en roept daarbij de hulp in van collega Leendert.

“Hij start het systeem weer op en opent de mailbox. De mail is van kwart over twee vanmiddag. Hij fronst zijn wenkbrauwen als hij het bericht leest en zijn vingers blijven aarzelend boven het toetsenbord hangen.”

Laura hoopt helderheid te scheppen, maar komt bedrogen uit. In plaats van antwoorden, komen er allengs meer vragen op Laura af met betrekking tot haar vader met wie zij bij leven toch een goede band had. Wat heeft hij bijvoorbeeld te maken met de verdwijning van het oudere echtpaar Timmer dat zowel persaandacht krijgt? Wanneer dat ook nog eens de ouders blijken te zijn van haar vroegere klasgenoot Rogier, zoekt Laura contact met de branieschopper van weleer.

De karakteriseringen van de diverse personages: uiteraard Laura, maar ook Leendert, Rogier en diverse anderen, weet Spaan fraai en gefaseerd te brengen. De auteur weet bovendien diverse verhaallijnen knap met elkaar te verweven. Zo is er bijvoorbeeld ook aandacht voor het werk van journaliste Laura dat, tijdens haar speurtocht, natuurlijk ook gewoon doorgaat. Dat maakt het geheel zoveel geloofwaardiger dan wanneer het zou lijken alsof de zoektocht het enige was waarmee Laura haar dagen vulde. Kortom, ‘Uitgespeeld’ kent een uiterst intelligente en uitgekiende constructie.

“Nu zit ze op de redactie, is de ochtend al bijna voorbij en is ze eruit. Ze gaat hem voorstellen af te spreken in een koffiezaak in het centrum van Harderwijk. Alsof ze het heel spontaan bedenkt, zal ze erachteraan sturen dat ze ook eerst een rondje kunnen wandelen voor ze iets gaan drinken, omdat het voor hem misschien leuk is weer door de omgeving te lopen waar hij vroeger heeft gewoond.”

Bovendien weet Spaan de spanningsboog heel geleidelijk maar uiteindelijk resoluut aan te spannen en heeft zij diverse vernuftige plotwendingen ingebouwd. Dat is echter nog niet alles, want het mag zeker niet onvermeld blijven dat deze auteur zichzelf heeft overtroffen met haar nieuwe boek. Dat zij een beeldende en toegankelijke schrijfstijl hanteert, had zij reeds bewezen, maar vooral qua constructie in combinatie met de diverse perspectiefwisselingen, heeft Spaan met ‘Uitgespeeld’ werkelijk een hoogstandje afgeleverd.

Enfin, over het einde ga kan ik een heleboel zeggen, maar dat doe ik niet…. Vooral lezen!

Over de auteur

Een accountant die een thriller schrijft? Het bestaat. Inge Spaan (1980) werkt sinds de afronding van haar studie accountancy in de beroepsgroep die door velen als één van de saaiste wordt gezien. Gelukkig kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven van boeken en korte verhalen. Haar debuut ‘Oververhit’ verscheen in 2020 en werd door Biblion aangeraden voor lezers van Linda van Rijn en Loes den Hollander.

Uitvoering

Uitgeverij LetterRijn

ISBN: 9789493192089

Hardcover, 267 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.