Vals ritueel


‘Vals ritueel’ is alweer het 18e deel in de Rani Diaz reeks van de Vlaamse succes auteur Sterre Caron. Er zijn niet veel auteurs die het haar nadoen. Boeiend en vernieuwend blijven met een uitgebreide reeks over hetzelfde rechercheteam.

Dit nieuwe deel -‘Vals ritueel’- verhaalt over drie Nigeriaanse tienermeisjes. Naja, Tabi en Nule, worden met mooie beloftes naar Europa gelokt. Van die beloftes komt uiteraard niets terecht. De meisjes belanden in een ware hel.

“Verlamd van angst keek Naja hem aan. Het duurde even voor ze reageerde. ‘Ik doe het niet,’ zei ze. ‘Ik heb de overtocht niet gemaakt om mijn lichaam te verkopen.’ Abedi’s gezicht veranderde in een donderwolk.”

Aan Rani Diaz en haar rechercheteam om deze zaak, die steeds ondoorzichtiger lijkt te worden, op te lossen. De taak van Rani en haar team begint wanneer het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een afgelegen steeg. Er ligt een baby naast het stoffelijk overschot. De vrouw is op afschuwelijke wijze om het leven gebracht. Aanwijzingen leiden naar een netwerk van mensensmokkel. Brengt dat Rani’s team naar de oplossing of worden ze misleid? De zaak maakt diepe, hartverscheurende emoties los. Emoties waarmee niemand geconfronteerd wil worden.

“Hij hurkte naast haar naar en pakte haar kin stevig vast. Vervolgens vouwde hij het lemmet van het vlindermes uit de handvatten, zette de punt op het vlees van haar wang en sneed dwars door haar huid, vanaf haar kaakbeen tot haar kin.”

Ik begon mijn recensie met melding te maken van het feit dat het een prestatie van formaat genoemd mag worden om elke nieuwe uitgave in een langlopende reeks met telkens dezelfde personages, zó boeiend te brengen. Carron doet dat keer op keer, jaar na jaar en, hoe wonderbaarlijk ook, maar deze auteur ziet nog altijd kans boven zichzelf uit te stijgen met elk nieuw deel. Dat doet zij ook weer met ‘Vals ritueel’. Het is dan ook nauwelijks te begrijpen dat Caron nog niet (voldoende) tot de Nederlandse markt is doorgedrongen met haar fantastische verhalen, die beslist filmwaardig zijn.

Naast het feit dat Carron telkens opnieuw een bijzonder spannend onderzoek weet te verzinnen, verweeft zij actuele thema’s in haar verhalen en ziet zij kans om de hoofdpersonages zich te laten ontwikkelen en is er ook aandacht voor de privégebeurtenissen van deze karakters. De boeken in de Diaz reeks zijn prima los van elkaar te lezen maar toch is het aan te raden de reeks op volgorde te lezen om de privé besognes van Rani, Bert, Fien, Frederik, Romy, Rune en alle anderen volledig te beleven.

Het behoeft nauwelijks betoog dat de schrijfstijl van Carron opnieuw van hoog niveau is en zich nog altijd verder lijkt te ontwikkelen. Kortom, Carron maakt de hooggespannen verwachtingen opnieuw volledig waar!

De auteur

Sterre Carron is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen studeerde. Zij werkte gedurende enkele jaren in Rwanda en Zaïre voor Artsen zonder Grenzen. De auteur heeft belangstelling voor forensische geneeskunde en is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit.

Uitvoering

Uitgeverij Witsand

ISBN: 9789492011268, 9789493292109

Paperback, 368 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.