Van de liefde en de zee


Koos Siemelink, eerste machinist van het ss Padong, acteert als hoofdpersonage in Van de liefde en de zee. Koos bezoekt eind april 1940 de wereldtentoonstelling in New York, waar hem een hoopvolle blik in de toekomst wordt geboden.

Eenmaal weer op volle zee -op 10 mei 1940- vallen de Duitsers Nederland binnen. Thuis is onbereikbaar geworden en Koos wordt gedwongen te dienen in de konvooien tussen Liverpool en Canada, voortdurend belaagd door de Kriegsmarine en de Luftwaffe. Koos verblijft, tussen de vele konvooivaarten in, in Liverpool. Daar leert hij een RAF-pilote kennen waar hij een relatie mee aangaat.

Marianne, de vrouw van Koos, en hun twaalfjarige zoon Gerard verblijven nog altijd in Utrecht en worden gedwongen zich te conformeren aan de Duitse bezetters. Gerhard is een muzikale jongen. Hij gaat naar het Reformatorisch Gymnasium. Door zijn nadenkende aard en het feit dat hij een Joods vriendinnetje (Rebecca) krijgt, wordt hij zich allengs meer bewust van zijn negatieve gevoelens jegens de Duitsers.

“Gerhard Siemelink kon die avond niet in slaap komen. De eerste maten van Mozarts pianoconcert in d-mineur spookten door zijn hoofd. De dreigend pompende bassen en celli, gevolgd door de syncopische melodie… Het was magistraal, maar ook beangstigend.”

Van de liefde en de zee is een aangrijpend verhaal waarin de lezer wordt geconfronteerd met de angsten, emoties, gevaren en liefdes van de diverse personages en het leven in oorlogstijd.

“Op 14 mei was Rotterdam gebombardeerd en had Nederland gecapituleerd. De havenstad was van de aardbodem weggevaagd, duizenden mensen waren omgekomen en voor andere steden –Utrecht!- dreigde hetzelfde lot.”

Erné hanteert een zeer toegankelijke en beeldende schrijfstijl en geeft blijk van een rijke kennis met betrekking tot de feiten die hij beschrijft. De auteur weet bovendien de gevoelens van zijn, overigens zeer goed gekarakteriseerde, personages fraai te verwoorden. Ook de dialogen zijn geloofwaardig en werkelijk. Overigens komen niet alleen de hoofdpersonages, maar ook de diverse sub personages, prima uit de verf. Bijzonder detail is dat het verhaal gebaseerd is op de geschiedenis van de grootvader van Erné’s vrouw.

Van de liefde en de zee kent een open einde dat doet hopen op een vervolg.

Over de auteur

Willem Frederik Erné (Utrecht, 1953), is schrijver, vertaler en musicus. Hij werkte jarenlang als multi-instrumentalist bij Seth Gaaikema, Tineke Schouten en Henk Elsink. Midden jaren ’90 schreef hij enkele non-fictiejeugdboeken, waaronder Het Politieboek (Ploegsma). In 2017 publiceerde hij zijn eerste roman, De arrogantie van het doorgeefluik. Erné is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.

Uitvoering

Uitgeverij De Wielen

ISBN: 9789082765311

Paperback, 448 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.