Van het hart


In Van het hart maakt de lezer kennis met de 75-jarige Mies Goedhart die plotseling haar man verliest. Op aanraden van haar zoon Willem zoekt Mies aansluiting bij een rouwgroep. In eerste instantie is Mies sceptisch over het nut en sceptisch tegenover de deelnemers.

Van der Krabben introduceert een bont gezelschap: therapeute Sonja, weduwnaar Hugo, de jonge Kat met haar pandaogen die haar vader en zusje is verloren, de expressieve Constance die rouwt om haar echtgenoot en het wat teruggetrokken echtpaar Kees en Ina die een van hun dochters moeten missen. Ondanks haar scepsis, zet Mies door. Wordt deze ervaring waardevol voor haar en voor de andere deelnemers uit de groep? Je leest het in Van het hart.

“Terug in bed hield ze de kamerjas aan, maar haar lichaam voelde geen verschil. Verlies had zich koud in haar botten genesteld. De wekker gaf 5.00 uur aan. Ze ging op haar rug liggen, luisterde naar de wind die om het huis huilde en haar hart dat slagen miste. Kan dit ophouden?”

Deze nieuwe roman van Van der Krabben is er een over rouwen, verlies, vriendschap, liefde en lotgenotencontact. Een boek dat erkenning geeft aan rouw en het feit dat dat door iedereen anders wordt doorleefd, alsmede herkenning.

Middels haar vorige twee romans toonde Van der Krabben al aan niet alleen over een fraaie en warme schrijfstijl te beschikken, maar ook over een groot inlevingsvermogen. Ook in deze derde roman spreidt zij deze twee talenten weer ten volle tentoon. De emoties, twijfels en schuldgevoelens van haar hoofdpersonage zijn tastbaar. Als je dat met slechts woorden weet te bereiken, dan kan je schrijven.

“Haar dromen en nachtmerries, haar dwaaltochten door het huis, kende hij anders helemaal niet. Ze draaide zich op haar zij naar hem toe, gebruikte haar rechterarm als hoofdsteun. Dank je wel.”

Ook de karakteriseringen van de personages die, naast Mies, een rol spelen in Van het hart, zijn van hoog niveau. De lezer leert niet alleen de deelnemers aan de rouwgroep, maar ook Willem en Joep, de zoon en kleinzoon van Mies, goed kennen. Die karakteriseringen bouwt Van der Krabben overigens gedoseerd en zorgvuldig op; knap! Haar dialogen zijn zeer geloofwaardig en goed afgestemd op het personage die de woorden uitspreekt.

Wat de auteur op uitgekiende wijze in haar boek laat doorsijpelen is dat rouw voor iedereen anders is, maar door de keuze van haar personages laat zij bovendien zien dat rouw geen leeftijd kent. Mies is weliswaar van middelbare leeftijd, maar ook puber Kat en de jonge Joep rouwen; anders, maar niet minder heftig.

“Het is opa. Joep gaf Mies de lijst aan. Het papier erin was licht vergeeld, in ruwe potloodstreken keek een duidelijk herkenbare JP haar aan. O, god. Dat is een van mijn eerste schetsen. De tranen, die toch al hoog zaten, welden op in haar ogen.”

De diepgang die Van der Krabben in haar roman legt is duidelijk, zelfs voor iemand die (nog) niet verder kwam dan de flaptekst. Wat de auteur echter fraai doet is ook enige humor een plaats geven. Daardoor is dit zeker niet slechts een zwartgallig verhaal, maar zal het wisselend een traan en een glimlach veroorzaken bij de lezer.

Van het hart is een indrukwekkende, realistische roman over rouwverwerking, maar zeker ook over leven ná de dood (van een geliefde), vriendschappen en liefde

De auteur

Inge van der Krabben studeerde Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht. Zij is auteur, blogger en schrijfcoach. Van der Krabben debuteerde in 2015 met haar roman Tot waar we kijken kunnen, waarmee ze de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2016 behaalde.

In 2019 verscheen In je dromen ga jij en nu is er dus een derde telg.

Uitvoering

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

ISBN: 9789024591022

Paperback, 256 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.