Van missie naar strijd


In Van missie naar strijd vertellen Eric Heres en Bruno Steinfort verhalen over wat het met een mens doet wanneer hij/zij zich in een oorlogssituatie bevindt of heeft bevonden. Uit de eerste hand: de verhalen van oorlogsveteranen, maar ook de verhalen van hun partners, kinderen en zij die deze veteranen bijstaan.

Het resultaat van de gesprekken/interviews die Heres en Steinfort voerden is een dieprakend geheel geworden en toont aan dat de ervaringen veelal niet meer uit het hoofd van betrokkenen te krijgen is na terugkeer van een missie.  Wanneer dat het geval is, spreekt de medische wetenschap van 

PTSS (posttraumatische stressstoornis) en/of ‘moral injury’.

“Elke dag. Echt, elke dag en tijdens de nachten dat ik wakker lig, denk ik aan haar. Dat meisje van een jaar of zes, zeven. Zij is tijdens mijn nachtdienst doodgegaan. Ze was zo vermagerd, was er zo slecht aan toe. Ze heeft denk ik nooit een kans gehad om te overleven, maar ze is godverdomme doodgegaan in mijn nachtdienst.”

Van missie naar strijd geeft een schrijnend beeld van hetgeen die vele mannen en vrouwen die zich voor ons en ons land inzetten in veelal verre oorden, hun verdere leven moeten meezeulen.

De verhalen zijn divers, maar stuk voor stuk onthutsend én eerlijk. Wanneer je Van missie naar strijd hebt gelezen en je je beseft wat deze mensen moeten doorstaan –tijdens hun missie én gedurende de rest van hun leven- dan overvalt je een gevoel van schaamte. Althans, zo verging het mij. Je realiseert je dat je de omvang ervan nimmer onder ogen hebt gezien en dat deze mensen veel meer respect, maar ook veel meer hulp en begeleiding verdienen.

Heres en Steinfort hebben de verhalen die hen werden verteld op werkelijk prachtige wijze in woorden gevat. Eerlijk, transparant, nergens opgesierd of met teveel emotie behangen en juist daardoor komen de diverse verhalen zó ontzettend binnen.

“Ik had nachtmerries, dromen vol mist, slapeloze nachten, stemmingswisselingen. Lichamelijke problemen, concentratieproblemen. Niet een jaartje of zo, maar jaren. Dus ik wist heus wel dat ik problemen had, maar niet waar ze vandaan kwamen. Jaren heb ik geprobeerd naar een verklaring te zoeken.”

De eerlijke getuigenissen, verhalen over zelfmoordpogingen, vluchten, relatie- en drankproblemen, oncontroleerbare emoties en nog veel meer, raken diep en blijven nog lange tijd bij je. Lange tijd na het dichtslaan van dit boek. Een boek dat feitelijk iedereen zou moeten lezen, want neem van mij aan….we hebben werkelijk geen idee!

Over de auteurs

Eric Heres is ‘burger’ en is in het dagelijks leven werkzaam als partner en mede-eigenaar van VIRTUS Communications. Hij liep in de zomer van 2017 circa 600 kilometer met zijn witte herdershond Ice van Zweden naar Noorwegen om geld in te zamelen voor de opleiding van Kane, de pup van Bruno, tot hulphond.

Bruno Steinfort is oorlogsveteraan. Na een missie in Irak keerde hij beschadigd terug in Nederland. Bij hem werd, na enkele jaren, PTSS geconstateerd. Bruno zou het liefst gisteren weer met zijn kameraden op missie gaan, maar is na 11 jaar actieve dienst eervol ontslagen. Bruno is succesvol in therapie geweest. Samen met zijn partner Miranda en zijn ouders is hij hard aan het werk om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Uitvoering

Futuro Uitgevers

ISBN: 9789492221957

Paperback, 148 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.