Vasistas


Vasistas is het vervolg op Zoötroop. Aangezien Vasistas een samenvatting bevat van het voorafgaande, zijn de boeken goed los van elkaar te lezen. Uiteraard is het echter aan te raden de boeken op volgorde te lezen.

Hoofdpersonage is regisseur Paul Siewertsen. Paul doet onderzoek naar de door hem, tijdens een re-integratietraject, ontdekte schaduwpraktijken. Zijn ervaringen tekent hij op in Zoötroop (het vorige boek van Braaksma). Waar Zoötroop eindigt, begint Vasistas.

Samen met zijn vrienden tracht Paul de ‘judas’ die hen schaduwt, ten val te brengen. Maar wie is deze persoon? Alles wijst in de richting van stagebedrijf Blossom, dat Paul verbindt met zijn geliefde Fatima, vriend Mondo en werknemer Aksana. Dat zijn onderzoek lang niet bij iedereen in goede aarde valt, ondervindt Paul aan den lijve. Toch gaat hij door. Loopt dat goed af en weet Paul het mysterie te ontrafelen? Je leest het in Vasistas.

“Als magneten volgen ze samen de beelden. Ze vangen nog een glimp op van het interieur van een kleine paarse auto zonder inzittenden, maar schrikken op van geritsel achter de schutting. Farad gebaart: wegwezen!”

Evenals in Zoötroop legt Braaksma in dit nieuwe boek opnieuw zijn fraaie en bijzondere schrijfstijl aan de dag. Een schrijfstijl die naadloos aansluit bij het verhaal dat hij te vertellen heeft.

“In zijn pyjama snelt Paul naar beneden om de telefoon op te nemen. Hallo, zegt hij na het horen van ruis en geritsel. Met Paul Siewertsen. Snorremans hier, zegt een stem haastig. Luister, Vasistas, de voorvluchtige little brother van het Warenhuis zocht contact. Uit het niets. Hij gaf me een link en verzekerde me dat alleen jij de code hebt om het te openen. VAR, zei hij. Zegt dat je wat?”

Feitelijk is het bijzonder dat de boeken van Braaksma nog niet veel bekender zijn aangezien ze alle ingrediënten herbergen die veel lezers als aantrekkelijk en gewenst kenmerken: ze zijn spannend, goed geschreven, het taalgebruik van de auteur is zeer verzorgd, de boeken kennen een uitstekende constructie en interessante personages die ook nog eens goed gekarakteriseerd zijn. Kortom, het zijn aanraders. Het enige dat nog rest is … veel meer lezers!

Over de auteur

Arne Braaksma (1960) werkte aan het Woordenboek Nederlandsche Taal en als redacteur bij Pearson Education (Engeland). Sinds 2000 werkt hij freelance als redacteur, interviewer, copywriter en schrijfcoach. Vanuit locaties wereldwijd schreef hij over mensenrechten, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij publiceerde Nine Lives: Making the Impossible Possible, Trailblazers: In the Footsteps of Eleven Human Rights Defenders en Nederlanders: van partizaan tot pionier. Als vrijwilliger werkte hij bij Vluchtelingenwerk en Repair Café en gaf hij Engelse les op basisscholen en kloosters in Nepal, Mongolië en Sri Lanka.

Uitvoering

Uitgeverij Gopher

ISBN: 9789493172715

Paperback, 274 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.