Verborgen sonates


‘Verborgen sonates’ vertelt het verhaal van Susanne die, na een mislukte zelfmoordpoging, terugkijkt op de meest pijnlijke episodes in haar leven.

“Heb ik daarom zoveel woorden nodig? En zijn het juist de woorden die een mens kunnen bevrijden? Maar waar blijven al die woorden waarmee ik in het verleden probeerde iets niét te zeggen? Ik weet het niet. En er is zoveel dat ik niet weet.”

Het enige lichtpuntje in Susanne’s liefdeloze jeugd is het feit dat haar talent voor het pianospel wordt onderkend door haar muziekdocent. Ze krijgt pianolessen en haar grote talent lijkt een belofte in te houden. Uit een stil verzet jegens haar kille ouders begint Susanne op jonge leeftijd een affaire met Theo in wie zij een soulmate herkent. Ze wordt zwanger en ze trouwen. Wanneer hun zoontje nog maar een peuter is, grijpt Susanne, schijnbaar zonder twijfel, haar kans om carrière te maken als concertpianiste in Amerika en laat Theo en haar zoon achter.

Twintig jaar later is het haar zoon Peter die contact met haar zoekt. Is er tijd genoeg om de pijn en het gemis te helen en de relatie tussen moeder en zoon te herstellen? Je leest het in ‘Verborgen sonates’.

“Maar ik zat doelloos in de duisternis op het strand. Het zicht ging verloren in de uitgestrektheid van de horizon. Overal om mij heen was het zwart, mijn gevoelens leken overeen te komen met alles wat ik zag. Verdriet en eenzaamheid overspoelden mij.”

Met ‘Verborgen sonates’ levert Christina Moormann een prachtige, gelaagde roman af. Haar melancholische schrijfstijl past uitstekend bij het verhaal waarin verdriet, verlies en schuldgevoelens een belangrijke plaats hebben. Moormann weet haar personages fraai te karakteriseren en de emoties, gevoelens en gedachten van –vooral het hoofdpersonage- bijzonder raak in woorden te vatten. Het feit dat zij heeft gekozen Susanne, in de eerste persoon, haar verhaal te laten vertellen, maakt dat de lezer intens meeleeft met het treurige leven van dit personage dat op enig moment een verrassende wending krijgt.

Een van de grootste talenten van deze auteur is wellicht wel het feit dat zij een sfeer weet te scheppen, zó raak, zó breekbaar en zó passend bij het leven van Susanne.

“De klaterende stroom van beekjes brengt rust in mijn innerlijke dialoog. Onder een laaghangende esdoorn ga ik zitten, ik luister naar het gefluit van vogel en naar het geluid van de wind. Ik kom terug in de wereld van vroeger, mijn wereld waaruit ik zo lang weg ben geweest.”

Kortom, ‘Verborgen sonates’ is een absolute aanrader!

De auteur

Christina Moormann begeleidt vanuit de analytische psychologie individuen en paren. Uitgangspunt in haar therapeutisch werk is de zoektocht naar het authentieke zelf met zelfrealisatie als doel. Daarnaast schreef ze regelmatig voor het tijdschrift Prana/Mantra.

In 1999 publiceerde ze ‘Doodgaan maar niet sterven’, in 2003 ‘Bevrijding. Innerlijke weg van een aidspatiënt’, en in 2014 ‘Relatie als spirituele uitdaging’.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463653329

Paperback, 223 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.