Verdwaalde ziel


‘Verdwaalde ziel’ is het zeventiende(!) deel in de ‘Rani Diaz reeks’ van Sterre Carron. Ook in dit deel krijgen Rani en haar teamleden weer een paar stevige zaken op te lossen.

Allereerst is daar de dubbele moord op de psychotische Krista Pauwels en haar vriendin Karin. Het feit dat er nogal wat gaande is achter de deuren van huize Pauwels en dat niet veel fraais is, maakt de zaak er niet eenvoudiger op. Is Jason, de tweede echtgenoot van Krista, de dader zoals dochter Eva-Luna suggereert of is er iets heel anders aan de hand?

“Er viel een enge stilte in de verhoorkamer. Alleen het geluid van een krassende pen was te horen. Rani zette een paar uitroeptekens achter de zinnen die ze had neergeschreven.”

Rani en haar teamleden krijgen echter nog een tweede zaak te behandelen: de vermissing van huisarts Loes Luzac. Ook die zaak blijkt verre van simpel. Dokter Luzac was alom geliefd en lijkt te leven voor haar werk en haar patiënten. Wordt de geliefde huisdokter levend teruggevonden en wie heeft er een motief om haar iets aan te willen doen?

“Weet jij wie de dader is? Als wij Elif moeten geloven, dan zat er inderdaad een man in Loes’ auto, maar daar hebben we tot nu toe geen bewijzen van. Als ze liegt over haar broer of neef, waarom zou ze dan de waarheid spreken over wat er die avond is gebeurd?”

Natuurlijk worden de onderzoeken afgewisseld met het wel en wee uit het privéleven van Rani en juist die afwisseling maken de boeken van Carron zo aantrekkelijk. Het feit dat steeds meer lezers Rani Diaz in hun hart hebben gesloten, maakt dat Carron inmiddels nummer zeventien kan aanvinken. Welke auteur is het gegeven om zoveel boeken te schrijven over dezelfde personages en dan nog altijd boeiend te blijven? Dan ben je een gróte! Haar schrijfstijl blijft fijn, vlot en eigen. Gruwelijke scenes schuwt de auteur zeker niet wanneer die nodig zijn voor het verhaal, maar die wisselt Carron af met de waan van de dag en dat klinkt banaal, maar is zó knap!

Daar komt overigens bij dat de boeken rondom rechercheur Diaz nog altijd beter worden. Natuurlijk, ook de eerste delen bevatten bijzonder fijne verhalen, maar qua constructie en ingenieuze wendingen, weet Carron er nog altijd weer een schepje bovenop te doen. Deze nieuwe telg zit, verhaaltechnisch, zó knap in elkaar. De kritische lezer zal dat ongetwijfeld opgemerkt hebben.

Bovendien zijn de personages weer uiterst origineel en interessant. Neem nou Krista Pauwels die steeds verder lijkt weg te zinken in haar psychoses. Haar toestand is ontstaan na de dood van haar oudste zoon Levi. Haar jongste zoon Finn gaat het zwaarst gebukt onder de thuissituatie. Dochter Eva-Luna lijkt het meest stabiele karakter te hebben binnen het gezin. Samen met buurman Gentil Dens, die lijdt aan de aandoening Acromegalie, bekommert zij zich om haar jongere broer.

“Uit zijn keel ontsnapte een snik. De leegte die hem overviel en zijn schuldgevoel zwollen als een ballon die gevuld is met helium. Hij kon zo niet verder leven. Zijn geweten knaagde aan hem als een chinchilla aan de vruchten van een cactus.”

Daarnaast laat Carron ook weer een nieuw teamlid zijn opwachting maken. Florian komt tijdelijk Carola vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof en natuurlijk geeft ook dat weer de nodige onrust en aanpassing en het zijn die gewone, dagelijkse beslommeringen die het geheel zo geloofwaardig maken. 

Kortom, Carron heeft zich –ja, echt waar- wéér overtroffen! De delen van de Diaz-reeks zijn overigens uitstekend los van elkaar te lezen, maar doe jezelf een plezier en lees ze allemaal!

Over de auteur

Carron (Antwerpen, 1957) is een Vlaamse schrijfster van misdaadromans. Ze debuteerde als schrijfster in 2013 met Mara. Carron had in haar jeugd belangstelling voor criminologie maar belandde uiteindelijk in een opleiding tot vroedvrouw. Voor Artsen zonder Grenzen ging ze werken in Rwanda en toenmalig Zaïre. Ze keerde terug naar België waar ze een tijd in het Instituut voor Tropische Geneeskunde werkte. Haar detectives draaien rond Rani Diaz, een gevoelige maar humeurige politiehoofdinspecteur.

Uitvoering

Uitgeverij Witsand

ISBN: 9789492934949

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.