Vergeet me niet


Georgina is het hoofdpersonage in Vergeet me niet. Het is niet haar beste dag wanneer zij ontslagen wordt bij het restaurant waar zij werkt omdat haar baas haar de schuld in de schoenen schuift van een klacht en zij haar vriend met een ander in bed aantreft. Dat laatste leidt tot de beëindiging van haar relatie. Tot haar eigen verrassing heeft ze weinig ‘last’ van de relatiebreuk. Ze voelt zich echter wel vernederd.

“Dat is dus gaslighten. Nu zoek je het alweer bij jezelf. Hij is degene die wieltjes onder de doelpalen heeft gezet.”

Haar kansen lijken te keren wanneer ze een baan krijgt aangeboden in een nieuwe pub. De pub wordt gerund door de Devlin en Lucas McCarty. Lucas blijkt haar jeugdliefde te zijn; hij geeft echter geen blijk van herkenning. Terwijl Georgina de tussenliggende 12 jaar van baantje naar baantje zwier, is het Lucas voor de wind gegaan. Hij is inmiddels een succesvolle zakenman met het nodige vastgoedbezit, maar hij is bovendien een uiterst knappe man geworden. Terwijl Georgina een goede verstandhouding heeft met de flamboyante Devlin, gaat de omgang met de gesloten Lucas een stuk moeizamer. 

Vergeet me niet gaat wat kabbelend van start. De lezer maakt kennis met de hoofdpersoon en haar vaste vriendengroep, haar moeder, stiefvader, zus en zwager en er wordt gewag gemaakt van de kritiek die haar familie met regelmaat heeft op haar levensstijl en gebrek aan ambitie. In het tweede deel van het boek zoekt McFarlane meer de diepte op en krijgt het verhaal meer vaart.

“Ik zie onze eerste date in de pizzeria nu al voor me, en de tweede in een grand café, en de seks die daarop volgt, met mij schrijlings op zijn stevige lijf alsof ik in een kano zit, terwijl ik nepkreun om er meer vaart achter te zetten en hij mijn borsten tegen elkaar kneedt alsof hij een zandkasteel bouwt.”

McFarlane weet de personages op heerlijke wijze neer te zetten; soms haast karikaturistisch. Bovendien weet de auteur een verfijnde combinatie te scheppen tussen drama en humor. Haar schrijfstijl en de sfeer van het verhaal doen enigszins denken aan Jill Mansell. McFarlane ziet overigens kans haar dialogen niet alleen geloofwaardig te schrijven, maar er bovendien een verfrissend sausje overheen te gieten. Veel auteurs lijken wat moeite te hebben met de dialoog in het algemeen; McFarlane is daar een positieve uitzondering op.

Kortom, Vergeet me niet is een heerlijke feelgood, geschreven met de nodige humor.

Over de auteur

Mhairi McFarlane (1976) studeerde Engelse literatuur aan Manchester University. Ze werkt(e) als journalist, blogger, scriptschrijver en schrijver. Ze woont met haar gezin in Nottingham.

Uitvoering

Uitgeverij HarperCollins

ISBN: 9789402704389

Paperback, 432 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.