Vergiskind


De bizarre vondst van een baby in een drukbezocht park staat centraal in Vergiskind. Vergiskind is weliswaar een roman, het verhaal is echter gebaseerd op waargebeurde feiten. Het park, waar de baby wordt gevonden, wordt normaliter bevolkt door allerlei mensen. Een aantal van deze parkbezoekers passeert de revue in dit debuut van Lammy Vriesinga.

Vergiskind is het romandebuut van Lammy Vriesinga en daar mag de bewondering beginnen. Het is niet al teveel auteurs gegeven direct met een debuut zo’n indruk te maken. Haar schrijfkilometers maakte ze weliswaar met haar korte verhalen die werden gepubliceerd in diverse verhalenbundels, maar het schrijven van een roman is toch van een andere orde.

“In zijn glas roerend volgt Carlos haar bewegingen. Marijes woorden landen overal en nergens. Als grindsteentjes op het tuinpad.”

Met de mysterieuze vondst van de baby als centraal thema wordt de lezer geconfronteerd met diverse personages. Mensen die het park met regelmaat bezoeken. De lezer leert hen gaandeweg kennen en leeft met hen mee. Het veroorzaakt bovendien een veelvoud aan verhaallijnen. Dat klinkt wellicht verwarrend, maar is het niet. Sterker nog, al deze ‘ingrediënten’ maken Vergiskind tot een zeer boeiend geheel.

“Bang voor zijn wispelturige moeder, die hem kon opeisen al naar gelang het haar uitkwam. Bang voor de ravage die haar opeenvolgende partners achterlieten. Bang voor wat hem kon overkomen. Hij schudt de herinnering van zich af. Zijn aandacht wordt naar buiten getrokken.”

Het mag duidelijk zijn dat een verhaal met verschillende verhaallijnen en personages, enige concentratie behoeft, maar het is die moeite meer dan waard. Vriensinga ziet, geholpen daar een zeer fijne, beeldende schrijfstijl, uiteindelijk lijnen en personages op intelligente wijze bijeen te brengen. Haar personages weet zij overigens prima te karakteriseren, goed gedoseerd en conform hun rol in het geheel.

Kortom, Vergiskind is een knap debuut en het is te hopen dat er nog veel boeken van deze auteur verschijnen.

Over de auteur

Lammy Vriesinga woont met haar man in Wognum. Tot voor kort werkte ze als trainer bij de GGZ. Daarnaast is ze op vrijwillige basis werkzaam bij stichting De Engel van Hoorn, zingt ze in koren en zorgt ze regelmatig voor haar vijf kleinkinderen.

In het verleden won Vriesinga diverse prijzen met schrijfwedstrijden. Ze schrijft verhalen, columns, soms poëzie en heeft meegewerkt aan de verhalenbundels Het Gebaar, Rivierstenen en Vijfentwintig obsessies. Nu haar werkzaamheden worden afgebouwd, wil Vriesinga haar schrijfactiviteiten uitbreiden.

Schrijven is in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan een uit de hand gelopen hobby.

Passie is een beter woord. Of zoals Vriesinga het zelf zegt: Spreken is zilver, Schrijven is goud.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493157323

Paperback, 368 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.