Verkeerd spoor


Verkeerd spoor is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Een geschiedenis die zich afspeelt in 1923. Op een vroege ochtend in augustus van dat jaar wordt, nabij Giessen-Nieuwkerk, het ontzielde lichaam van spoorwegambtenaar Jacob de Jong aangetroffen. De zoektocht naar de moordenaar loopt uit op een van de meest spraakmakende gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. Twee onschuldige

mannen zitten ten onrechte enkele jaren gevangen. De ware schuldige is nooit gevonden.

Zoals gezegd is de roman van De Ruiter gebaseerd op deze geschiedenis. Rondom de feiten heeft de auteur zijn eigen verhaal gesponnen. Zo voert hij Luc Verhulst op als verdachte van het misdrijf. Samen met zijn moeder is Luc het geweld van de Duitsers in de Grote Oorlog ontvlucht en uiteindelijk terechtgekomen in het kleine plaatsje aan de rivier de Giessen. Hoe komt de Vlaamse Luc tot zijn daad en hoe gaat hij de rest van zijn leven met dit vreselijke geheim om?

“Onmiddellijk stapt hij zijn bed uit. Hij gunt zich niet eens de tijd om zijn kleren aan te trekken, al zou hem dat al lukken in het donker. In zijn hansop en op blote voeten zoekt hij zijn weg naar buiten.”

Auteur Arie de Ruiter heeft met zijn Verkeerd spoor een bijzonder boeiend boek afgeleverd. Het is weliswaar een historische roman, maar het bevat veel elementen van een psychologische thriller. Een combinatie dat een breed lezerspubliek zal aanspreken.

De Ruiter biedt zijn lezers echter, naast een boeiend en spannend verhaal, tevens een interessante kijk op het leven in een kleine dorpsgemeenschap in die tijd. Dat dat er heel anders aan toeging dan in de tijd waarin wij thans leven, mag duidelijk zijn. Dat de auteur daar een uitgebreide research aan vooraf heeft laten gaan, eveneens.

“Natuurlijk wist hij wel dat er op dezelfde plaats een andere boerderij zou verrijzen. Maar dat daarmee de warme saamhorigheid die er destijds heerste, de prachtige symbiose tussen het boerenechtpaar en het personeel, onverbiddelijk tot het verleden zou behoren, is voor hem een bittere ervaring.”

Zijn schrijftalent heeft De Ruiter al eerder aangetoond evenals zijn brede interesse. Beide elementen komen ook in Verkeerd spoor weer duidelijk aan de orde. De auteur maakt zich er nergens ‘gemakkelijk vanaf’. De feiten zijn onderzocht, zijn omgevingstekeningen gebaseerd op het leven van toen. Zijn personages lijken zo uit het verleden te komen en zijn derhalve uiterst geloofwaardig. Zelfs zijn taalgebruik heeft hij goed aangepast op zoals dat destijds werd gebezigd.

Over de auteur

Arie de Ruiter (1953) woonde en werkte ooit enige tijd in een kibboetz in Israël, liftte van kust tot kust in Canada en nam deel aan een overland-expeditie naar het hart van Afrika. Tussen deze avonturen door werkte hij als administrateur. In de loop van de jaren ontwikkelde zijn schrijftalent, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de uitgave van diverse boeken. In zijn boeken geeft De Ruiter blijk van een brede algemene interesse, zijn christelijke levensovertuiging en een groot gevoel voor humor. Arie de Ruiter woont in Harderwijk en is getrouwd Martine van den Brink.

Uitvoering

Scholten Uitgeverij

ISBN: 9789492959676

Paperback, 384 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.