Verzwegen


Verzwegen begint met de brute aanval op een studente. Het meisje wordt aangevallen terwijl ze in het bos aan het hardlopen is. De dader wordt gepakt en zit in de gevangenis. Toch wordt er jaren later en terwijl de vermeende dader nog vast zit, een andere studente op vergelijkbare wijze aangevallen. Will Trent en Sara Linton heropenen het dossier. Het rechercheur duo heeft bovendien een zaak in handen waarbij, tijdens een lockdown in de gevangenis, personeelsleden en gevangenen zwaargewond raken en waarbij een van de gevangenen, Jesus Vasquez, wordt vermoord. Sara Linton, de partner van Will, is de patholoog-anatoom in deze zaak.

“Faith verafschuwde het wanneer mannen hun status als vader, echtgenoot of broer als reden aanvoerden om zich te mogen uitspreken over zaken die vrouwen aangingen, alsof ze door het samenleven met een meisje opeens beseften dat verkrachting en seksuele intimidatie inderdaad slecht waren.”

Wanneer gevangene Daryl Nesbitt contact zoekt en daarbij aangeeft meer te weten van de moord op Vasquez en andere misstanden in de gevangenis, gaan Will en Faith met hem praten. Nesbitt verklaart dat hij ten onrechte veroordeelt is voor moord en een deal wil sluiten. Hij beschuldigt Jeffrey Tolliver, Sara’s ex-echtgenoot Jeffrey Tolliver én voormalig politiechef in Grant County, en zijn team van corruptie. Nesbitt weet hen echter nog veel meer te vertellen… Door hetgeen Nesbitt openbaart, raakt Will in een spagaat. Moet hij Sara vertellen wat hij te horen heeft gekregen of moet hij e.e.a. eerst onderzoeken?

“De man had zijn huiswerk gedaan. Geld. Federale instellingen. Openbare vernedering. Geen politieambtenaar boven de rang van brigadier zou het niet benauwd krijgen bij elk woord dat over zijn lippen kwam.”

Een duizelingwekkende zaak met diverse ingewikkelde verhoudingen en verwarrende feiten. Slaughter levert met Verzwegen weer een uitstekende thriller af. Vol plotwendingen en een ingenieuze verhaalconstructie. Een van de sterkste punten van deze auteur is het scheppen van verwarring door telkens met weer nieuwe feiten op de proppen te komen en tóch het overzicht te behouden; voor zichzelf én voor haar lezers.

“Zesendertig uur nadat Zanger als vermist was opgegeven, werd ze midden in de nacht rondzwervend op Cascade Road aangetroffen. Versuft en verward. Bloed stroomde uit een hoofdwond. Haar kleren waren gescheurd. Ze zat onder de modder. Ze had geen schoenen aan.”

Een verhaal met sterke personages, waarbij Will, Faith en Sara uiteraard ‘oude bekenden’ zijn voor de volgers van de boeken van Slaughter. Wat Slaughter bijzonder goed doet is dat zij deze bekende personages toch in elk boek weer wat nieuws mee te geven qua privéleven.

De boeken zijn overigens uitstekend los van elkaar te lezen aangezien gebeurtenissen die in eerdere boeken hebben plaatsgevonden, en van belang zijn voor dit boek, door de auteur op intelligente wijze prijs worden gegeven. Dat doet zij op een wijze die niet storend is voor hen die die eerdere boeken hebben gelezen, maar zó dat het nieuwe lezers voldoende informatie biedt. Slaughters’ schrijfstijl is beeldend, gedetailleerd en toegankelijk en weet immer toe te werken naar een sterk en verrassend plot.

Tenslotte dient niet onvermeld te blijven dat Slaughter meester is in het jongleren met flashbacks én het opbouwen van de spanning. Kortom, Verzwegen is opnieuw een zeer sterke thriller.

Over de auteur

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf bekendheid met haar zesdelige Grant County-reeks, waarin kinderarts en lijkschouwer Sara Linton haar hoofdpersonage is. Het eerste deel Nachtschade verscheen in 2001, het laatste deel  Onaantastbaar in 2007. Slaughter schreef ook de tweedelige Atlantis-reeks met special agent Will Trent in de hoofdrol. Ze verweeft haar beide protagonisten in de in 2009 gestarte Georgia-reeks, waarvan het eerste deel Genesis onder de gelijknamige titel in Nederland werd uitgebracht.

Slaughters werk werd een aantal malen genomineerd met onder andere de Edgar Allan Poe Award, CWA Ian Fleming Steel Dagger en de CWA New Blood Dagger. Voor haar boek The unremarkable heart ontving ze in 2013 de Edgar Allan Poe Award voor Best short story. In 2015 werd ze wederom genomineerd voor de Edgar Allan Poe Award voor Veroordeeld.

Uitvoering

Uitgever: HarperCollins

ISBN: 9789402759853 , 9789402705515 , 9789402705768

Paperback, 552 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.