Virus


Holger Janssen is het hoofdpersonage in Virus. Holger vond, na een worsteling met PTSS en drank, zijn ritme terug als docent op de militaire academie. Wanneer er een dodelijk virus om zich heen grijpt op de legerbasis waar hij is gestationeerd, wordt hij meegesleurd in een geheim onderzoek. Is de uitbraak toeval of is er sprake van een aanslag?

“Alles zou een oefening zijn geweest, operatie Virus en de zieken waren lotusslachtoffers. Niemand praat, niemand weet iets of wil iets zeggen en ik krijg in niet mis te verstane termen te horen dat ik op moet houden met vragen stellen.”

Deer neemt zijn lezers mee van het ijskoude Nova Zembla, via het nog steeds in de Sovjetgeschiedenis gevangen moderne Rusland naar het Nederland van nu.

Met Virus levert Deer een meeslepend verhaal af. Het verhaal, in combinatie met de fijne schrijfstijl die deze auteur hanteert, nodigt uit tot verder lezen. Deer lijkt moeiteloos te spelen met tijdspanne en locaties en weet daarin het overzicht te behouden zodat ook zijn lezers daardoor niet in verwarring raken. Bovendien is er continu een spanning, dreiging zo u wilt, voelbaar en haast tastbaar. Goed gedaan.

“De isolatiebuis heeft schuifdeuren en een bedieningsscherm, waarop de drukverschillen tussen de gang, de sluis en de onzichtbare ruimte erachter staan aangegeven. Pas als de druk in de sluis hoger is dan in de gang gaat de schuifdeur open. Het geheel doet denken aan een ruimtestation, zeker nu er twee mensen in de sluis staan die elkaar uit hun isolatiepakken helpen.”

Het sterkste accept van dit boek is wellicht wel de wijze waarop Deer zijn lezers meeneemt in de gedachtewereld en emoties van Holger, die uiteindelijk de oplossing van het raadsel denkt te kennen. In zijn door verdriet en herinneringen gekwelde geest lijkt alleen geweld nog de oplossing. Dat de auteur daarbij heeft gekozen voor het vertellen van zijn verhaal in de eerste persoon, draagt daar uiteraard toe bij.

Kortom, Virus is een zeer veelbelovend debuut van deze Martin Deer.

De auteur

Martin Deer (1967) woont sinds 2019, samen met zijn vrouw, in Italië waar zij een B&B runnen.

Uitvoering

Uitgeverij Keytree

ISBN: 9789492719348

Paperback, 511  pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.