Vlucht


Tien jaar geleden ontdekte Josua Ossendrijver zijn ware identiteit. Tot op dat moment ging hij als Klaas Slegt door het leven; de naam die hem werd gegeven nadat hij, uit veiligheids-overwegingen, door zijn Joodse ouders was afgestaan. In 2010 kwam hij erachter dat hij Josua was in plaats van Klaas. Die ontdekking zou zijn leven veranderen en hij pakt de pen ter hand.

Na zijn debuut Verdoezeld verleden en zijn tweede boek, de roman Broos Rood, is er nu Vlucht. Een raamvertelling waarbinnen een viertal verhalen aaneen zijn gesmeed. Zo is daar het verhaal van de Joodse Rosa Klein die -na de Kristallnacht- tezamen met honderden andere Joden vanuit Hamburg, aan boord van de St. Louis tracht te komen teneinde nazi-Duitsland te ontvluchten. Een ander verhaal gaat over Michael die vrijwilliger is bij de hulpverlening aan bootvluchtelingen op het Griekse eiland Kos. Het derde verhaal gaat over de Syrische Maher, een alawietische moslim die voor IS op de vlucht is nadat zijn vader en zus zijn vermoord. Tenslotte is er het verhaal over Willem. De man die niet zozeer op de vlucht is voor een situatie, maar vooral voor zichzelf, of misschien wel voor het leven. Het verhaal over Willem is, voor de oplettende lezer van de boeken van Ossendrijver, een vervolg op Broos Rood.

“Verbaas jij je ook altijd over de branding wanneer je langs het strand loopt? Die zich constant herhalende deining en golfslag. Dan lijkt de zee zich weer over het natte zand terug te trekken om zich vervolgens opnieuw met grote kracht op de vochtige grond te werpen. Eindeloos als in een eeuwigdurende cirkel. Weet je dat het met de geschiedenis niet anders is? Patronen komen net als de branding telkens weer terug.”

Het mag duidelijk zijn dat de titel van dit nieuwe boek van Ossendrijver slaat op de situaties van zijn personages. Zij zijn allen op de vlucht. De situaties van Rosa, Michael, Maher en Willem worden door de auteur op beklijvende wijze beschreven en Ossendrijver weet te ontroeren en te boeien. Bovendien is zijn schrijfstijl fraai en beeldend en zijn dialogen geloofwaardig.

Kortom, Vlucht is een prachtig boek over het op de vlucht zijn voor iets of iemand, angst, haat, antisemitisme, emoties, idealen, hoop en liefde.

De auteur

Ossendrijver debuteerde in 2014 als schrijver met zijn autobiografie Verdoezeld Verleden, dat vertelt over zijn verleden. In 2018 verscheen een tweede druk. Dit boek was de basis voor het toneelstuk In Vrede dat gedurende 2018/2019 een succesvolle theatertour langs de Nederlandse theaters beleefde. In 2016 verscheen zijn roman Broos Rood en nu is daar dus Vlucht.

Uitvoering

Uitgeverij Bubulcus

ISBN: 9789083087108

Paperback, 334 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.