Ware liefde of groot gevaar?


Met Ware liefde of groot gevaar? deelt Angela Moreel haar eigen ervaringen. Ook zij had een relatie met een narcist. Moreel heeft haar verhaal verpakt in dat van de negentienjarige Marissa, die voor de charmante en charismatische Rik valt. Rik is een populaire, zelfverzekerde jongen die zich gedraagt alsof de wereld aan zijn voeten ligt. Hij heeft zijn pijlen gericht op de jonge Marissa en palmt haar volledig in met zijn charmes. Wanneer hij zijn ‘buit’ binnen heeft en Marissa bij hem woont, verandert zijn gedrag echter.

Ware liefde of groot gevaar? houdt het midden tussen een roman en een ‘handleiding’. Een handleiding om een narcist te herkennen, waarbij zij door het boek heen diverse quotes, ter herkenning, in cursief heeft laten zetten. Achterin het boek staan de gegevens van diverse (hulp)organisaties.

Naar buiten toe lijken Marissa en Rik de perfecte relatie te hebben, maar achter gesloten deuren laat Rik zijn ware gezicht zien. Extreem jaloers, veeleisend en uiterst manipulatief. Marissa is echter vastbesloten de relatie met Rik te laten slagen, vooral omdat haar gehele omwereld haar voor hem waarschuwt, maar verliest steeds verder haar eigen ik. Als bij Marissa de twijfel over hun relatie toeslaat, is het al te laat. Marissa blijkt zwanger te zijn en een uitweg lijkt verder weg dan ooit. Ze besluit omwille van haar ongeboren kindje vol te houden en er het beste van te maken. Maar lukt dat ook?

“Langzaamaan raakte ze steeds een beetje meer van haar eigen wereld kwijt, en al die tijd dacht ze dat Rik dat allemaal uit liefde voor haar deed.”

Ondanks de wat ongeoefende schrijfstijl van Moreel en het feit dat een redactieslag het geheel naar een hoger niveau had kunnen tillen, is dit boekje bijzonder waardevol en zal het veel mensen (vrouwen?) de ogen openen. Herkenning van de narcist die zij wellicht in hun naast omgeving, of zelfs als partner hebben en erkenning van hen die maar niet snappen dat hun zus of vriendin bij die man blijft…

“Doordat ze van de aanwezige kraamhulp wel de erkenning kreeg die ze eigenlijk gewoon verdiende werd haar steeds duidelijker dat de manier waarop Rik haar behandelde, verre van gezond was. Het contrast was enorm groot. De lieve woorden van de kraamhulp deden haar hart opbloeien, het gescheld en geschreeuw van Rik vertrapte haar hart.”

Het manipulatieve spel van ‘de narcist’ is zó geraffineerd, zó uitgekiend dat zelfs de meest zelfstandige en intelligente vrouwen er met open ogen intrappen en de narcist pas herkennen als het kwaad reeds is geschied.

Wat Moreel goed doet is al die kenmerken verwerken in het verhaal van Marissa en Rik. Zo spreekt het meer tot de verbeelding dan een droge opsomming van feiten én het is herkenbaarder aangezien het in scenes is verwerkt.

Kortom, Ware Liefde of groot gevaar? is een bijzonder boek. Een waarschuwing voor velen, verpakt in het geromantiseerde verhaal van Marissa met wie je al snel meeleeft en die je zou willen toeschreeuwen: ga weg!!

De auteur

Angela Moreel komt oorspronkelijk uit Gouda, maar woont –samen met haar man Peter- in Zevenhuizen.

Uitvoering

Uitgeverij Keytree

ISBN: 9789492719393

Paperback, 155 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.