Zeeën van tijd


In Zeeën van tijd speelt Jelte Bakker de hoofdrol. Tegen het einde van de negentiende eeuw kwam er een einde aan de grote zeilvaart waarin majestueuze zeilschepen de wereldzeeën doorkruisten.

Hoofdpersoon Jelte Bakker voer op Amerikaanse schepen. Hij vertelt in Zeeën van tijd over het zeilen met dergelijke schepen, over de ladingen die werden vervoerd, de zeilvaartzeelui en de nomaden van de zee.

“Toen ik er voor koos om naar zee te gaan, deed ik dat omdat het land mij benauwde. Al raadden oud-zeelui mij dat af. Maar die waarschuwing was dubbelhartig. Ik snakte naar vrijheid en meende dat die alleen op zee te vinden zou zijn.”

Jelte is zelf ook zo’n nomade. Het schip is zijn thuis. Het is echter niet zijn enige leven. Wat er aan wal gebeurt, heeft eveneens zijn interesse en hij steekt zijn kritiek jegens de Verenigde Staten –zijn tweede vaderland- niet onder stoelen of banken. Die kritiek heeft vooral als grondslag dat het land zich van de zee ‘afkeert’.

Een boek derhalve met een tweeledig interessegebied voor de lezer. Enerzijds kent Zeeën van tijd veel technische informatie met betrekking tot de scheepvaart, anderzijds geeft het een boeiende kijk op de Amerikaanse cultuur.

“Op zee waren de VS gelijkwaardig aan Duitsland. Maar de onzekere factor bij een oorlog was volgens mij de reactie van de Duitse immigranten geweest die toen nog overduidelijk vasthielden aan hun Duitse cultuur.”

Keizer is vanaf zijn jongensjaren geïnteresseerd geweest in de grote zeilvaart en zijn uitgebreide kennis gebruikt hij dan ook in zijn boek en dat deel is dan ook ongetwijfeld smullen voor de scheepvaartliefhebbers en zij die daarin geïnteresseerd zijn. Zeeën van tijd is echter bovendien een uiterst boeiende vertelling en daarmee is het tevens een boek voor een veel breder publiek. Een avonturenroman die in fijne schrijfstijl en met een interessant hoofdpersonage wordt gepresenteerd door Keizer. De auteur weet bovendien de sfeer goed te treffen en zijn omschrijvingen van de omgeving zijn beeldend en goed passend in het tijdsbeeld.

Kortom, Zeeën van tijd is een boeiende en spannende avonturenroman.

Over de auteur

Douwe Keizer is vanaf zijn jongensjaren reeds geïnteresseerd in de grote zeilvaart. Op wat latere leeftijd maakte hij een aantal reizen op een windjammer. Die reizen beschreef hij in In het kielzog van een droom. Verder heeft hij King Cotton onder zeil op zijn naam staan en publiceerde hij in het weekblad Schuttevaer diverse korte artikelen.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463651806

Paperback, 502 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.