Zo te sterven op het water: een boek voor de overlevenden


Op 31 augustus 1974 moest zeezender Radio Veronica noodgedwongen haar uitzendingen staken. In ‘Zo te sterven op het water: een boek voor de overlevenden’ neem Leo Weijers zijn lezers mee naar de drie laatste jaren van zeezender Radio Veronica en de muziek uit die tijd.

De hoogtijdagen van de glam- en glitterrock en The Philly Sound. In Nederland klinkt de paling- en vlaaiensound en de vetkuivenrock. Daarnaast is ‘Beat behind the dykes’ het credo. Nieuwe muzikale talenten dienen zich aan en The Beatles gaan ieder hun eigen weg. Er zijn opvallende comebacks en ijzersterke singles en elpees die de absolute top halen. Alle feiten, achtergrondverhalen en anekdotes over deze en vele andere muzikale hoogtepunten uit die onvergetelijke periode passeren uitgebreid de revue.

‘Zo te sterven op het water: een boek voor de overlevenden’, is een ‘trip down memory lane’ voor alle 60 plussers. Velen van die generatie zijn nog steeds boos dat de politiek de zeezenders zoals Radio Veronica op 31 augustus 1974 de nek omdraaide. Veronica programmaleider Rob Out sprak op die datum de historische woorden ‘bij het afscheid nemen van de Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland’. Weijers voelt het ook zo. In zijn voorwoord schrijft hij ‘Tijd heelt alle wonden. Nou niet dus! Na bijna 48 jaar kan ik nog steeds boos worden op politiek Den Haag dat besloot de zeezenders om zeep te helpen’. Tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek zei Leo: ‘Ik heb nooit meer op een politieke partij gestemd die destijds verantwoordelijk was voor het verdwijnen van Veronica’.

De titel van het nieuwe boek van Leo verwijst overigens naar het nummer ‘Verdronken vlinder’ van Boudewijn de Groot dat op 31 augustus 1974 werd gedraaid tijdens het allerlaatste uur van Veronica. De subtitel ‘Voor de overlevenden’ verwijst naar de LP van Boudewijn de Groot waar dat nummer op stond.

‘Zo te sterven op het water’ is inmiddels het zevende boek van Leo Weijers. En net als in zijn vorige boeken weet Leo Weijers ook dit keer weer tal van feiten te brengen die voor de meeste lezers nieuw zullen zijn. Naast de laatste jaren van Radio Veronica schrijft hij in dit boek over de muziek uit die tijd zoals de Nederpop, de Palingsound, de Glitterrock en nog veel meer. Dat doet Weijers in een makkelijk leesbare en zeer toegankelijke schrijfstijl waardoor ‘Zo te sterven op het water’ met recht een heerlijke ‘Trip down memory lane’ is.

Het boek van Leo Weijers is –onder meer- te bestellen via de webshop van het Museum van de 20e Eeuw op museumhoorn.com. Met je aankoop van het boek steun je bovendien het museum.

De auteur

Pophistoricus Leo Weijers (62), heeft al diverse boeken over popmuziek geschreven, waaronder ‘Flower Power Beat Experience’, ‘Nederbiet Kompliet’, ‘Top 10 Toppers van Toen: Sounds of the Sixties’ en ‘Zomerhit(te): de 300 heetste zon-, zee- en strandklassiekers’.

Uitvoering

EAN: 9789464505849

Paperback, 330 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.