Zonder zintuigen


De hoofdrollen in Zonder zintuigen zijn weggelegd voor inspecteur Aidan Corcoran en forensisch psycholoog Marie Palmer. De twee worden aan elkaar gekoppeld om een uiterst bizarre zaak, gezamenlijk op te lossen. In deze zaak wordt een vrouw, die al wekenlang vermist was, plotseling broodmager en zwaargewond, langs de kant van de weg aangetroffen. De vrouw spreekt niet en het is volstrekt onduidelijk wat er met haar is gebeurd. Een paar dagen later wordt er opnieuw een vermist persoon teruggevonden. Dit keer is het een man; hij is volkomen verward en zingt onafgebroken een kinderliedje over een zeepaardje.

“Palmer pakte haar tas en liep verder. Naar mijn mening, en tot nu toe heb ik weinig harde bewijzen om dit te staven, is het een bijzonder berekenende martelmethode om iemand uit te hongeren tot op het randje van de dood voordat je haar vrijlaat.”

Aidan en Marie gaan wanhopig op zoek naar aanknopingspunten en verbanden. De twee vormen overigens een bijzondere combinatie, maar allengs gaan ze elkaar en elkaars werk- en denkwijze waarderen. Hun onderzoek brengt op enig moment aan het licht dat de slachtoffers geruime tijd werden vastgehouden in een cel en –op verschillende manieren- werden gemarteld. Bovendien blijkt er mogelijk sprake te zijn van een derde slachtoffer en dan….wordt er opnieuw iemand als vermist opgeleverd. Dit keer is de ontvoering echter gezien.

“Corcoran slikte diep. Drie slachtoffers, die ongeveer twee weken lang gelijktijdig werden vastgehouden. Twee van hen zelfs langer dan vijf weken. De groeiende problemen die dat moest opleveren, de voorbereiding die er voor nodig was, de stress. Jezus.”

Zonder zintuigen wordt aangekondigd als eerste deel in een reeks rondom inspecteur Aidan Corcoran en forensisch psycholoog Marie Palmer. Dit eerste deel belooft in elk geval veel goeds. De combinatie van de twee hoofdpersonages is goed gevonden en deze personages zijn dan ook fijn gekarakteriseerd. Vooral de twijfels en onzekerheden van dr. Marie Palmer zijn zeer treffend beschreven.

Daarnaast is de zaak waaraan het tweetal werkt bijzonder en de opeenvolgende gebeurtenissen worden door James goed gebracht, waarbij de spanning kunstig wordt opgebouwd en voorzien van een psychologische diepgang. De schrijfstijl van de auteur is boeiend en het feit dat de hij heeft gekozen voor een wisselend perspectief, maakt dat de lezer continu geboeid blijft.

Kortom, een prima eerste deel van een veelbelovende nieuwe reeks.

Over de auteur

Ed James woont in Edinburgh – Schotland en is auteur van een succesvolle reeks thrillers rondom inspecteur Simon Fenchurch. In Zonder zintuigen introduceert hij zijn nieuwe hoofdpersonages Aidan Corcoran en Marie Palmer.

Uitvoering

Uitgever: HarperCollins

ISBN: 9789402759822

Paperback, 384 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.